Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Προσκύνησε η βασίλισσα…τον αυτοκράτορα!



Ένας ατσάλινος "Παναθηναϊκός″ υποχρέωσε την Ρεάλ Μαδρίτης στην τρίτη συνεχόμενη ήττα της μέσα στο γήπεδο της και "σφιχταγκάλιασε″ την πρόκριση του στα πλέι οφ, μετά και από την επικράτηση της CSKA επί της Ουνικάχα Μάλαγα.

Οι πράσινοι πλέον μπορούν να ονειρεύονται και πλασάρισμα στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Κοινώς το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την εκδίκηση του από τους Ισπανούς για την ήττα μέσα στο ΟΑΚΑ έχοντας κορυφαίους τους Τσαρτσαρή (16 π) και Διαμαντίδη (14 π., 8 ασίστ) και καθοριστικό τον Ούκιτς (12 π).

Έλεγξε τον ρυθμό

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους "μόνιμους″ Ούκιτς, Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Γκιστ και με τον Σκορδίλη στην θέση του center για να προφυλάξει τους Λάσμε και Σκορτσιανίτη. Η πρόθεση του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν σαφής από το ξεκίνημα να πάει το παιχνίδι σε αργό τέμπο.

Αν και ξεκίνησε το παιχνίδι με δύο αβίαστα λάθη (η μόνιμη πληγή του εφέτος), και φορτώθηκε στο ξεκίνημα με φάουλ  (8-4) στο α' δεκάλεπτο, πράγμα που οδηγούσε την Ρεάλ στην γραμμή της φιλανθρωπίας (8/11 βολές), ροκάνισε τη διαφορά και από το 12-8 πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (12-14) με σουτ του Διαμαντίδη.

Ο DD κοίμισε την ομάδα του Λάσο ελέγχοντας με μαεστρία τον ρυθμό του αγώνα και αποτρέποντας τους γηπεδούχους να παίξουν στο δικό τους φρενήρη ρυθμό. Εξαιρετική εκτέλεση στο pick-and-roll, διαβάζοντας σωστά το παιχνίδι με δημιουργία και εκτέλεση.

Παρόμοια η εικόνα και στη β' περίοδο, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί το προβάδισμα. Η Ρεάλ δεν έβρισκε ευκαιρίες να τα τρέξει στον αιφνιδιασμό και ήταν άστοχη από το τρίποντο (0/6 τρίποντα), με την άμυνα των πρασίνων να μην δίνουν ελεύθερα σουτ. Ένα τρίποντο από τον Μπανκς έκανε το σκορ 17-21, και ο Σχορτσανίτης φόρτωσε με τρία φάουλ τον Μπέγκιτς.

Η Ρεάλ πήρε το προβάδισμα ξανά στο 16' μετά από καλάθι του Ροντρίγκεθ ο οποίος "έτρεξε″ την ομάδα του. Τα τρίποντα των Τσαρτσαρή και Διαμαντίδη έδωσαν ξανά προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (29-34), ο οποίος προηγήθηκε και με 29-36, (+7). Ο Ούκιτς με εξαιρετικά δύσκολο καλάθι έστειλε τους πράσινους προηγούμενους με 33-38 στα αποδυτήρια και την ψυχολογία στα ύψη.

Ξεκίνησε μουδιασμένα

Παρά το ψυχολογικό προβάδισμα με το κλείσιμο του ημιχρόνου η Ρεάλ αντέδρασε και πολύ γρήγορα έτρεξε ένα σερί 5-0 και ισοφάρισε σε 38-38, ευστοχώντας και στο πρώτο της τρίποντο στο παιχνίδι με τον Γιουλ.

Οι πράσινοι ψηλοί άρχισαν να φορτώνονται με φάουλ (3ο οι Σκορτσιανίτης και Γκιστ και 2ο ο Λάσμε. Το τυχερό τρίποντο με ταμπλό του Ρούντι μετέφερε το "ψυχολογικό μομέντουμ″ στην πλευρά των γηπεδούχων αλλά ο Σχορτσανίτης με γκόλ-φάουλ επανέφερε την τάξη.

Μετά το τρίποντο του Τσαρτσαρή όμως (45-46) ακολούθησαν επιθέσεις χωρίς ηρεμία και οι Μαδριλένοι με ένα επιμέρους 7-0 και έκαναν το 53-46. Ο Διαμαντίδης έδειξε σημάδια κούρασης και ''σίγησε'' στο σκοράρισμα και ο Λάσο φόρτωσε με επιθέσεις τον Μίροτιτς (17 πόντοι). Στο σημείο εκείνο πάλι ο Ούκιτς πέτυχε τρίποντο με την εκπνοή του 3ου δεκαλέπτου περιορίζοντας την ζημιά και κρατώντας την ομάδα του κοντά. 

Το θρίλερ

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι δύο αντίπαλοι μπήκαν δυνατά αποφασισμένοι να παλέψουν για κάθε κατοχή και σκοράροντας συνεχόμενα. Αν και ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με βόμβα τριών πόντων του Μπράμος η Ρεάλ πήρε σημαντικό προβάδισμα στο 3:35 με 63-58. Το τρίποντο του Ματσιούλις αρχικά και του DD στη συνέχεια διαμόρφωσαν το 63-64 κάτι που νομίζω ότι έγειρε την πλάστιγγα αρκετά στην πλευρά του εξάστερου.

Ο Ούκιτς με αποφασιστικό λέι απ έκανε το 63-66, ενώ στην επόμενη φάση παραλίγο να γίνει σύρραξη ανάμεσα στους Λάσμε και Ρέγιες. Οι διαιτητές τελικά χρέωσαν από μία τεχνική ποινή τους Λάσμε και Μίροτιτς και ο τελευταίος με βολές μείωσε σε 65-66 στο 1.35'' πριν το τέλος του αγώνα.

Στην συνέχεια μετά τον Λάσμε που πέτυχε 2/2 βολές και  έκανε το 65-68, μείωσε ο Μίροτιτς γρήγορα, παίρνοντας το επιθετικό ριμπάουντ και σκοράροντας. Στα 42'' πριν τη λήξη, ο Ματσιούλις κέρδισε το φάουλ και με 1/2 βολές έκανε το 67-69.

Το κρίσιμο λάθος του Μπέγκιτς στα 28΄΄ έδειχνε ότι ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα έχανε το παιχνίδι καθώς αστόχησε σε 5 βολές στην ρουλέτα των ελευθέρων βολών, αλλά ευτύχησε να τον μιμηθεί ο Γιούλ.

''Κλειδί''  της πολύ μεγάλης νίκης για τους πράσινους του Πεδουλάκη ο έλεγχος του ρυθμού σχεδόν σε όλο το παιχνίδι και η σωστή εκτέλεση επιθέσεων (και εύστοχων) σε καθοριστικά σημεία και με διαφορετικούς παίκτες.  

Τα λάθη (19) παραμένουν ένα πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό που αν το περιορίσει θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την απόδοση του. Αν και μετά από ένα τόσο μεγάλο ''διπλό'' δεν πρέπει να έχει κανείς παράπονο, δείχνει ότι η ομάδα έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.


Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-38, 53-49, 73-74

Ρεάλ (Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 17(1), Σουάρεθ 3, Ρέγιες 6, Μίροτιτς 17, Ροντρίγκεθ 10, Χετσχάιμερ, Μπέγκιτς 9, Κάρολ 4, Γιουλ 7(1), Σλότερ.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 3(1), Ματσιούλις 4, Ούκιτς 12(2τρ., 6ριμπ.), Λάσμε 10, Τσαρτσαρής 16(2), Διαμαντίδης 14(2τρ. 8 ασ.), Γκιστ 4, Μπανκς 3(1), Ξανθόπουλος, Σκορδίλης 2, Σχορτσανίτης 6.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

live scores


powered by Agones.gr - livescore