Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το έγκλημα των 18 ομάδων στην σούπερ λιγκ










Πήρα αφορμή γι' αυτό το σχόλιο από το πρωτοσέλιδο της ΠΡΑΣΙΝΗΣ σήμερα. Και συγκεκριμένα γι' αυτή την ιστορία των 18 ομάδων στην σούπερ-λιγκ που αναφέρει.


Καθώς εδώ το θέμα είναι τεράστιο. Και καθοριστικό όχι απλά για το μέλλον, αλλά κυριολεκτικά για την ύπαρξη του ελληνικού ποδοσφαίρου από δω και πέρα.
Και δεν αναφέρουμε μόνο στο σημείο που θίγει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Δηλαδή το ότι θα αρχίσει το πρωτάθλημα μέσα στο καύσωνα του Αυγούστου για να μπορέσουν να στριμωχτούν οι αγωνιστικές. Αυτό αν θέλετε είναι η πρώτη παρενέργεια αυτής της απίστευτης απόφασης, για σούπερ λιγκ στην Ελλάδα του σήμερα με 18 ομάδες.

Η ουσία είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση, βάζει οριστικά ταφόπλακα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το γιατί μόνο δύσκολο δεν είναι να το καταλάβουν όλοι. Και απορώ με το πόσο κοντόφθαλμα σκέπτονται, όλοι όσοι υποτίθεται νοιάζονται για την επιβίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου σ' αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ας δούμε λίγο πρακτικά αυτό τον περιβόητο χάρτη των 18 ομάδων στην σούπερ-λιγκ.
Πόσες απ'αυτές θα μπορούν να σταθούν στοιχειωδώς στα πόδια τους την νέα χρονιά;
Ο Ολυμπιακός; Ο ΠΑΟΚ; Ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη και ο Ατρόμητος αν μείνει τελικά ο Σπανός;
Αυτές και τέλος.
Τι πρωτάθλημα λοιπόν θα είναι αυτό;

Πως θα συντηρηθεί ένα πρωτάθλημα με πάνω από τις μισές και βάλε ομάδες που θα συμμετέχουν σ' αυτό υπερχρεωμένες, που το μοναδικό τους μέλημα θα είναι διαρκώς η αδειοδότηση συμμετοχής σ' αυτό;
Με τα τηλεοπτικά;

Ποια τηλεοπτικά; Αυτά που όχι μόνο θα μειωθούν δραματικά, αλλά ταυτόχρονα θα μοιρασθούν σε ακόμα περισσότερα μερίδια;
Από τις εισπράξεις ή ακόμα χειρότερα τα... διαρκείας;
Σοβαροί να είμαστε.
Αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα και μοναδικό.

Ο Ολυμπιακός θα παίρνει από τον Οκτώβριο το πρωτάθλημα από την μια.
Από την άλλη όχι μόνο δεν θα έχει κανένα νόημα να ρίξει χρήμα, οπότε αντικειμενικά με το πέρασμα του χρόνου θα πέσει δραματικά η ανταγωνιστικότητά του σε πολύ χαμηλά στάνταρ, αλλά είναι θέμα χρόνου να μην μπορεί και αυτός να σταθεί στοιχειωδώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μαζέψει βαθμούς για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες που ακόμα θα μπορούν να παίζουν στην Ευρώπη, θα είναι τόσο ανύπαρκτες αγωνιστικά, που θα είναι θέμα χρόνου οι βαθμοί που θα μαζεύουν να φέρουν την Ελλάδα σε σημείο που ΚΑΙ ο πρωταθλητής θα χρειασθεί προκριματικά, και μάλιστα νωρίς-νωρίς, για να μπει σε ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ και αντίστοιχα οι άλλες ομάδες στους ομίλους του Γιουρόπα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι σε όλες τις ελληνικές ομάδες, θα είναι θέμα χρόνου το να μην υπάρχει πια η προσδοκία των σίγουρων εσόδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν πάρουν το πρωτάθλημα ή βγουν σε θέσεις που θα οδηγούν Ευρώπη.
Τι θα απομείνει λοιπόν;

Ένα εντελώς περιθωριακό και υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, με ομάδες που αντικειμενικά θα αδυνατούν να πάρουν παίκτες, που θα θυμίζουν περισσότερο ομάδες σημερινού... περιφερειακού πρωταθλήματος και θα βρίσκονται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Και τότε, ελάτε να μου πείτε, ποιοι θα μείνουν να το παρακολουθούν, ποιοι θα απομείνουν να το... δείχνουν και να πληρώνουν τηλεοπτικά δικαιώματα για ένα τέτοιο πρωτάθλημα, τι εφημερίδες και κανάλια θα μπορούν αντικειμενικά να ασχοληθούν και να "πουλάνε" ασχολούμενα με ένα τέτοιο ποδόσφαιρο και γενικότερα αν θα μπορεί να σταθεί έστω και μια σεζόν ένα τέτοιο πρωτάθλημα.

Προδιαγραμμένη θα είναι η τύχη του, με ημερομηνία κατάρρευσης ολοκληρωτικής και με ΟΛΕΣ τις ομάδες πια, να μην έχουν το παραμικρό κίνητρο συμμετοχής σ' αυτό και πολύ περισσότερο λόγο να ξοδέψουν για να γίνουν ανταγωνιστικές.

Όποιος όλα αυτά τα τόσο προφανή δεν τα βλέπει και εξακολουθεί να αδιαφορεί ή να μην παίρνει καν θέση σ' αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου που αποφασίσθηκε με τις 18 ομάδες στην σούπερ-λιγκ, δεν είναι απλά συνυπεύθυνος.

Είναι κατ' εξοχήν υπεύθυνος ταυτόχρονα με αυτούς που τινάζουν στον αέρα στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

5 σχόλια:

  1. Εχω μια απορία, δεν ειναι εντολή της FIFA oτι ολα τα πρωταθλήματα πρέπει να τελειώσουν αρχές Μαρτίου διότι ειναι το Μουντιάλ? Αυτο όπως εχω διάβαση όχι βέβαια στην Πράσινη θα ισχύει μόνο για του χρόνου. Τα επόμενα χρονια θα μπορούν να αρχίσουν τέλη Αυγούστου. Αλλη μια απορία εσυ δεν ήσουν που εγραφες οτι το πρωτάθλημα της προηγούμενες χρονιές άρχιζε αργά και οι ομάδες που έχουν Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις Δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους και ειναι σε μειονεκτική θέση έναντι τω άλλων ομάδων? Ας μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο μας η Πράσινη άλλο θέλει να πει οτι τα Πράσινα παλικάρια εάν μπουν στην πεντάδα και εάν θα παίζουν στην Ευρώπη θα ειναι κουρασμένα γιατι θα πρέπει να μαζευτούν αρχές Ιούνιο για την προετοιμασία. Εδω δεν συζητάμε για μεταγραφές κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρακλή και μόνο που το προσεγγίζεις από πλευράς συλλογικής προτίμησης ένα τέτοιο θέμα, είσαι ήδη... εκτός θέματος.
    Γιατί αν απ' όλα όσα διάβασες κατάλαβες ότι το πρόβλημα είναι ή θα είναι μόνο του Παναθηναϊκού και όσα έγραψα εντάσσονται σε μια προσπάθεια κακώς εννοούμενης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του,τότε λυπάμαι αλλά δεν κατάλαβες τίποτε.
    Καθώς εδώ το θέμα φίλε είναισυνολικό. Και είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής ή θανάτου για τον Ελληνικό ποδόσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστα συλλογική προτίμηση η όχι ειναι εντολή της Φιφας η όχι? Ζωή η θανατος του Ελληνικού Ποδοσφαίρου του οτι θα αρχίσει το πρωτάθλημα δυο εβδομάδες νωρίτερα ελεος. Συλογικα και βέβαια διότι η Πράσινη το άρχισε το θέμα και εσυ το έκανες θέμα στο Βλογκ σου. Γιατι κανένα άλλο σάιτ η εφημερίδα ραδιόφωνο δεν ασχολήθηκε με αυτο το θέμα. Ολοι οι άλλοι συνάδελφοι σου δεν ενδιαφέρονται εάν θα πεθάνει η ζήσει το έρημο ελληνικό ποδόσφαιρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρακλή ευχαρίστως να μου στείλεις τις απόψεις σου κι αν θέλεις κιόλας να τις αναδημοσιεύσω στο μπλογκ μου. Το μειλ μου είναι λίγο πολύ γνωστό, το ίδιο που είχα και στην εφημερίδα gameover_derby@yahoo.gr Περιμένω.

      Διαγραφή

  4. Κατ΄ αρχήν εγώ δεν μίλησα και κυρίως για το ότι αρχίζει Αύγουστο το πρωτάθλημα. Ίσα- ίσα που είπα ότι αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα επί της ουσίας αλλά... παρελκόμενό του.
    Εγώ περιέγραψα ουσιαστικά τον χάρτη του ποδοσφαίρου για ΟΛΟ το ελληνικό ποδόσφαιρο και για ΟΛΕΣ τις ομάδες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αν σ' αυτό διαφωνείς ή βλέπεις κάποια διαφροετική προοπτική να σε ακούσω.
    Το πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα είναι το τελευταίο που έχει σημασία.
    Όσο για το αν ενδιαφέρονται ή όχι οι άλλοι συνάδελφοί μου, δεν μπορώ να σου απαντήσω και πάντως σίγουρα όχι για όλους. Ότι υπάρχουν αρκετοί που είτε δεν αντιλαμβάνονται το που πάει το πράγμα είτε έχουν ποντάρει αλλού την επαγγελματική και οικονομική τους κατάσταση αντί για το πως θα σωθεί και θα καλυτερεύσει συνολικά το ποδόσφαιρο, ούτε λόγος φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

live scores


powered by Agones.gr - livescore