Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Επιβλητικός!



Ο Παναθηναϊκός πέρασε εύκολο βράδυ στην Γερμανία με την Brose Baskets Bamberg και με άνετη νίκη (60-82) σφράγισε την πρόκριση του στους "8" της διοργάνωσης. Η νίκη της Unicaja Malaga, που έκανε την έκπληξη στην Κωνσταντινούπολη επί της Anadolu Efes, έβαλε πρόσθετη πίεση στο "τριφύλλι", το οποίο έπρεπε να φύγει με το διπλό στη Γερμανία για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Όσοι θεωρούν την γερμανική ομάδα εύκολη λεία κάνουν μεγάλο λάθος. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός κέρδισε με μόλις 3 πόντους. Το 0-13 είναι "μαγική εικόνα″ για μια ομάδα που κόντραρε στα ίσα όλους σχεδόν τους αντιπάλους της.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης αυτή τη φορά επέλεξε να ξεκινήσει τον αγώνα χωρίς τον Διαμαντίδη και έτσι την αρχική πεντάδα απετέλεσαν Banks, Ukic, Maciulis, Gist και Σχορτσιανίτης. Η κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα και τον βαθμό αυτοπεποίθησης που έχει πλέον στην ομάδα του ο προπονητής της.

Οι πράσινοι στο ξεκίνημα πέρασαν την μπάλα στο low post (εκεί χτύπησαν στις πρώτες 8 από τις 10 επιθέσεις) κυρίως με τον Σόφο που δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με τους ψηλούς της Bamberg και με τέσσερις δικούς του πόντους το Τριφύλλι προηγήθηκε με 9-5 στο πρώτο τρίλεπτο του αγώνα.

Η είσοδος του κεφάτου Διαμαντίδη, που πέτυχε αμέσως δύο τρίποντα, βοήθησε την ομάδα του να ξεφύγει με 7 (17-10, 7'). Το δεκάλεπτο έκλεισε με τον Μπράμο να ευστοχεί σε τρίποντο με τη λήξη και τους πράσινους να προηγούνται με 26-16.

Η εικόνα δεν άλλαξε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Σχορτσιανίτης συνέχισε να σκοράρει με άνεση και ένα  κάρφωμα του Gist, ο οποίος βοηθούσε τόσο στο σκοράρισμα (9 πόντοι) όσο στα ριμπάουντ (6), ανέβασε τη διαφορά στο +16 (36-20, 15'). Παράλληλα με ατσάλινη άμυνα και έλεγχο των ριμπάουντ οι πράσινοι είχαν κλειδώσει την  Brose και δεν την άφησε σε κανένα σημείο να τρέξει.

Η γερμανική ομάδα προσπάθησε να αντιδράσει, κυρίως με τους Nachbar και Ford, έκανε ένα επί μέρους σκορ 5-0 κατεβάζοντας τη διαφορά στους 11 (36-25), αλλά ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια τελικά με το +15 (42-27) με lay up του  Ukic.

Το τριφύλλι  στην επανάληψη μπήκε ακόμα πιο δυνατά και πολύ γρήγορα στο 22ο λεπτό εκτόξευσε την διαφορά στους +21 (27-48), αλλά συνέχισε να παίζει σκληρή άμυνα χωρίς να κατεβάζει ταχύτητα. Μια μικρή παρένθεση στα μέσα του τρίτου δεκάλεπτου άστοχων επιθέσεων, πέρασε χωρίς συνέπειες, και η περίοδος έκλεισε πάλι (!) με καλάθι του Ukic ο οποίος εξελίσσετε σε άνθρωπο της τελευταίας στιγμής με +18 (41-59).

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός δεν είχε παρά να υπερασπιστεί όσα είχε κτίσει το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή την διαφορά των 18 πόντων. Κάπου εκεί ο…ήσυχος μέχρι εκείνη την στιγμή Maciulis  άρχισε να "πυροβολεί" από παντού και με πέντε συνεχόμενα εύστοχα σουτ τριών πόντων (!) σε ένα τετράλεπτο  μετέτρεψε το παιχνίδι σε διαδικαστικού χαρακτήρα (47-74 στο 35’).

Στα τελευταία τέσσερα λεπτά (garbage time) όπως τα χαρακτηρίζουν στο NBA, αν η διαφορά είναι μεγάλη,  πέρασαν στο παρκέ οι Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος και Σκορδίλης για να πάρουν ανάσες οι βασικοί. Το τελικό 60-82 ήλθε φυσιολογικά και μαζί η πρόκριση αλλά και οι πιθανότητες για ένα καλό πλασάρισμα. Θεωρητικά οι πράσινοι σε ένα ακραίο σενάριο μπορεί να τερματίσουν και πρώτοι (νίκης του με 23 πόντους διαφορά και άνω επί της CSKA και νίκης της Real, ή με 26 πόντους διαφορά σε περίπτωση νίκης της Efes στη Μαδρίτη).

Είχαμε στο προηγούμενο παιχνίδι πει ότι ο Παναθηναϊκός έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.


Τα καθοριστικά σημεία σήμερα για την εύκολη επικράτηση ήταν:
  •  Η  πολύ καλή και διαβασμένη άμυνα (σταθερή συνισταμένη).
  •   Το παιχνίδι στο low post επιθετικά αρχικά με τους Σοφοκλή και Maciulis που έκλεισαν την άμυνα των γερμανών με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελεύθερα σουτ τριών πόντων.
  •   Οι πράσινοι με 11/23 και 47% τιμώρησαν τις βοήθειες καθώς είχαν εξαιρετική κυκλοφορία, ομαδικότητα και δημιουργία (18 ασίστ).   
  •    Η αυτοσυγκέντρωση έφερε κυριαρχία στα ριμπάουντ, και λιγότερα λάθη (14)
Τα δεκάλεπτα: 16-26, 27-42, 41-59, 60-82
Bamberg (Fleming): Νάχμπαρ 14(1), Τάντα 4, Σμιντ, Νέουμαν 2, Φορντ 11(1), Γιάκομπσεν 8(2), Μάσεϊ, Γκαβέλ, Ζίρμπες, Ότζιλβι 9, Γουόλς 12.
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 5(1), Ματσιούλις 24(6), Ούκιτς 4, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8(2), Γκιστ 11(1), Μπανκς 3(1), Ξανθόπουλος 4, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 10.


Τα σενάρια της τελευταίας αγωνιστικής αναλυτικά στο basketblog.gr σε ανάλυση του Γιάννη Ψαράκη


http://www.basketblog.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=119926:2013-03-28-20-48-14&catid=9:euroleague&Itemid=20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

live scores


powered by Agones.gr - livescore