Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Έχασε στις λεπτομέρειες




Όταν γνωρίζεις την ήττα μέσα στο γήπεδο σου, ειδικά αν είσαι ο Παναθηναϊκός, πάντα ''υποφέρεις''. Ομάδες που έχουν τόσους τίτλους στην τροπαιοθήκη τους δεν συμβιβάζονται – και δεν πρέπει – με την ήττα. Όπως ακριβώς πριν δύο χρόνια, το τριφύλλι θα αγωνιστεί πάλι με μειονέκτημα έδρας κόντρα στη Μπαρτσελόνα. Τότε την απέκλεισε και στην συνέχεια κατέκτησε  το 6ο ευρωπαϊκό. Αυτό όμως είναι μια ανάγνωση του αποτελέσματος. Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσω από τα θετικά (ναι τα θετικά) γιατί υπάρχουν και αυτά ακόμα και στις ήττες.

Το πρώτο που έχει να κάνει με την στήριξη της ομάδας από του φιλάθλους της που γέμισαν το  κλειστό του ΟΑΚΑ αν και η πρόκριση ήταν δεδομένη. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει το γεγονός και την σημασία του. Η ομάδα έχει κερδίσει τον κόσμο και αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς το πως ξεκίνησε η χρονιά. Αν δεν υπήρχε και η παραφωνία κάποιων ανεγκέφαλων στο τέλος που πέταξαν αντικείμενα, θέτοντας την ομάδα σε κίνδυνο τιμωρίας, θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Η ομάδα του Πεδουλάκη έπαιξε ''σκυλίσια'' και επέδειξε ότι μπορεί να τα παίξει στα ίσα τον οποιοδήποτε. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε άποντο τον αρχηγό του Δημήτρη Διαμαντίδη με 0/2 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 0/2 βολές (!), 4 λάθη και μόνο 3 ασίστ. Τραγική βραδιά για τον DD. Παρόλα αυτά το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Μεγάλη εμφάνιση για τους πράσινους από τον Μπράμος με  18 πόντους σε 27 λεπτά με 3/3 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ. Παράλληλα ήταν εξαιρετικός στην άμυνα και έδειξε τρομερό πάθος συμπαρασύροντας και τους συμπαίκτες σε αρκετά σημεία του αγώνα.

Το παιχνίδι πήγε στον ρυθμό που ήθελε ο Παναθηναϊκός, καθώς κράτησε χαμηλό τέμπο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιβάλει την στρατηγική του στο παιχνίδι και να παίξει στο ρυθμό του δικού του ''τυμπανιστή''. Πράγμα που πρέπει να χρεωθεί στον πάγκο του.  

Τώρα στο παιχνίδι θα διαφωνήσω με πολλούς που άκουσα ότι ο Παναθηναϊκός ήταν καλός στην άμυνα από το ξεκίνημα. Το αναφέρω αυτό γιατί πολλοί εστίασαν στην κακή επιθετική του συμπεριφορά στην αρχή του αγώνα. Οι αμυντικές αντιδράσεις του Παναθηναϊκού ήταν κάκιστες στο ξεκίνημα, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να σκοράρουν σαν σε προπόνηση με εύκολα lay ups. Εκτός λοιπόν ότι οι πράσινοι άργησαν να βρουν ρυθμό στην επίθεση (πρώτο καλάθι στο 4'), είχαν και πρόβλημα στην άλλη μεριά του γηπέδου. Για αυτό τον λόγο και ο Πεδουλάκης ξόδεψε τόσο γρήγορα το time out του μόλις στο 1.20''.

Το μόνο θετικό είναι ότι παρά τα προβλήματα η CSKA δεν μπόρεσε να ξεφύγει στο σκορ (11-14). Καθώς άρχισε να δουλεύει καλά αμυντικά ο Παναθηναϊκός και κράτησε χωρίς πόντο την ομάδα του Μεσίνα για ένα πεντάλεπτο.

Οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν εκ νέου με 11-17 (ο Γκιστ με τρίποντο διαμόρφωσε το 16-19), αλλά και (16-26), με τους Ρώσους να εκμεταλλεύονται τα mismatch που προκαλούσαν οι ''αλλαγές'' στην άμυνα από πλευράς Παναθηναϊκού.

Ο Μπράμος με τρίποντο έκανε το 21-26, παρέσυρε σε ένα ξέσπασμα και τους υπόλοιπους, που με καλή άμυνα πήραν το προβάδισμα στο τέλος του ημιχρόνου με 34-32 πάλι με κάρφωμα του σούπερ-Μάικ.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την ρωσική ομάδα υπνωτισμένη και τον Μεσίνα αυτή την φορά να καλεί βιαστικά time out στο 1.18''. Το παιχνίδι παρέμεινε ντέρμπι σε όλο το τρίτο δεκάλεπτο με οριακές διαφορές, με τον Παναθηναϊκό να κλείνει την τρίτη περίοδο με τρεις πόντους διαφορά, και πάλι με καλάθι του κορυφαίου παίκτη (Μπράμος).

Με τις άμυνες κυρίαρχες συνεχίστηκε και το τελευταίο δεκάλεπτο. Οι Κριάπα και Κρστιτς ανέβασαν την απόδοση τους αλλά ο Παναθηναϊκός παρέμεινε κοντά ως το τέλος, (57-58) με τρίποντο (ποιου άλλου)…του Μπράμος. Το παιχνίδι για τους πράσινους πέρασε σχεδόν ολοκληρωτικά στον Ούκιτς αλλά το σουτ – μαχαιριά του Κρστις στα 9'' πριν τη λήξη τελείωσαν το παιχνίδι. Στην επόμενη επίθεση ο Μπράμος αστόχησε σε τρίποντο στα 8''. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με 2/2 βολές (63-69).

Καθοριστική για την ήττα ήταν η αστοχία του Παναθηναϊκού στο περιφερειακό σουτ. Η CSKA με τα τεράστια κορμιά που διαθέτει γεμίζει πολύ την πλευρά της μπάλας και κάνει εξαιρετικά δύσκολο το σκοράρισμα σε εκείνο το κομμάτι του γηπέδου. Στις διεισδύσεις και πάσα στην αδύνατη πλευρά πρέπει να έχεις σε καλή ημέρα περισσότερους παίκτες εύστοχους εκτός του Μπράμου, και να την τιμωρήσεις καθώς εκεί ρισκάρουν. Ας μην ξεχνάμε ότι η ρωσική ομάδα είναι από τις δύο ομάδες της Euroleague που κρατούν τους αντιπάλους τους κάτω από 100 πόντους ανά 100 κατοχές (η άλλη είναι η Μπαρτσελόνα).

Η ''άγονη'' βραδιά του Διαμαντίδη στο σκοράρισμα συμπληρώθηκε και από την αδρανοποίηση του pick and roll που μπορεί να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα στα κοψίματα μετά το σκριν από τον Λάσμε κατά πρώτο λόγο και από τον Γκιστ απέναντι στα βαριά κορμιά των Ρώσων. 

Αν και ο Παναθηναϊκός περιόρισε τους Τεόντοσιτς, Ουίμς και Κρστιτς έπαθε ζημιά από τους Κριάπα και Καούν. Αυτό δείχνει την ποιότητα της ομάδας του Μεσίνα. Βέβαια στο τέλος ο Κρστιτς σφράγισε το παιχνίδι. Επίσης δείχνει ότι η CSKA δεν έχει και τόσο πρόβλημα με το να προσαρμοστεί και να παίξει σε χαμηλό τέμπο.

Τώρα πλέον οι πράσινοι έχουν μπροστά τους την Μπαρτσελόνα που μπορεί να έχασε το Πιτ Μάϊκλ, που είναι μεγάλη απώλεια, να έχει με προβλήματα τον Ναβάρο, αλλά να παραμένει….the team to beat στην Euroleague. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει συνηθίσει να παίζει με την πλάτη στον τοίχο και να τα βάζει στα ίσα με όλους…

Τα δεκάλεπτα: 11-14, 34-33, 50-47, 63-69.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 18 (4), Ματσιούλις 5, Ούκιτς 9, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 6 (1), Διαμαντίδης, Γκιστ 6 (1), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σχορτσιανίτης 8.
ΤΣΣΚΑ (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 9 (2), Μίτσοβ 7 (1), Τζάκσον 2, Κρστιτς 9, Ουίμς 8 (2), Έρτσεγκ 2, Καούν 11, Κριάπα 13 (2), Παπαλουκάς 8 (1).

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της βραδιάς:

Ζαλγκίρις-Μπάμπεργκ 90-81
Κάχα Λαμποράλ-Σιένα 76-64
Ουνικάχα Μάλαγα-Άλμπα Βερολίνου 55-68
Μπαρτσελόνα-Μακάμπι Τελ Αβίβ 74-71
Ολυμπιακός-Κίμκι 79-70
Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 63-69
Ρεάλ Μαδρίτης-Ανατόλου Εφές 86-66

Τα ζευγάρια των προημιτελικών έχουν ως εξής:

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Κάχα Λαμποράλ
Ολυμπιακός-Ανατόλου Εφές
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός
Ρεάλ Μαδρίτης-Μακάμπι Τελ Αβίβ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

live scores


powered by Agones.gr - livescore