Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η σούμα της προετοιμασίας, τα "θα" και ο... φόβος




Συνηθίζεται μετά τις προετοιμασίες των ομάδων στο εξωτερικό, να γίνεται η σούμα τους μόλις αυτές ολοκληρωθούν.

Και συνηθίζεται επίσης, αυτή την σούμα, να την κάνουν κυρίως οι άνθρωποι που την έζησαν από κοντά. Οι απεσταλμένοι δηλαδή των διάφορων μέσων, έντυπων και ηλεκτρονικών.

Έριξα μια ματιά λοιπόν απ' το πρωί σε όλες αυτές τις... σούμες.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι όλες... έμοιαζαν.
Λογικό είναι αυτό.
Πάντα έτσι γινόταν.

Άμα είσαι μαζί με μερικούς ανθρώπους για δέκα μέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ παρακολουθώντας μια ομάδα, είναι λογικό να ανταλλάσσεις γνώμες και κάπου να καταλήγουν όλοι μαζί στα ίδια συμπεράσματα.

Η δεύτερη διαπίστωση που για μένα είναι και η πιο ουσιαστική.
Η προετοιμασία αυτή, έγινε για να γίνει τελικά.

Αν αληθεύει αυτό που διαβάζω και βλέπω σε όλα τα ρεπορτάζ, ότι δηλαδή την ομάδα που είδαμε δεν θα την ξαναδούμε και ότι θα αλλάξει μέχρι και κατά το... 80%-90%, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, γιατί έπρεπε να πάμε δέκα μέρες στην Ολλανδία για να το διαπιστώσουμε αυτό.

Αν απ' την άλλη πήγαμε για να ακολουθήσουμε κανονικό πρόγραμμα προετοιμασίας ομάδας, ανεξάρτητα από το ποιοι θα μείνουν και ποιοι δεν θα μείνουν στην πρώτη ομάδα, τότε με το συγνώμη.

Αλλά σε δέκα μέρες και ειδικά όταν από την τρίτη μέρα δίνεις κάθε δυο μέρες τρία φιλικά, τότε προφανώς και δεν υπήρχε -αντικειμενικά- χρόνος και δυνατότητα να δουλέψει η ομάδα πάνω σε τομείς, όπως η φυσική κατάσταση, η δύναμη και όλα τα σχετικά που συνήθως δουλεύονται στις προετοιμασίες τέτοια εποχή.

Άλλωστε το λένε και το γράφουν όλοι, πως ουσιαστικά η... κανονική προετοιμασία, θα αρχίσει σε... λίγες μέρες, αφού θα έρθουν οι μεταγραφές, θα γυρίσουν οι διεθνείς με την Νέων, θα ξεκαθαρίσει το ρόστερ και όλα τα σχετικά.

Οπότε, μάλλον θα πρέπει να δούμε πολλά ακόμα, σε σχέση κυρίως με το πως θα καταλήξει τελικά η στελέχωση του ρόστερ και μετά να μιλήσουμε ανάλογα.
Τέλος.

Ξεπερνώντας διάφορες εκτιμήσεις του ποδαριού, του στιλ, κέρδος τα νέα παιδιά, να δώσουμε κουράγιο στους μικρούς, θέλει την μπάλα κάτω και γρήγορα ο Αναστασίου (παρεμπιπτόντως ακόμα αναζητώ τον προπονητή που θέλει την μπάλα .. ψηλά και... αργά, αλλά τέλος πάντων), ένα ακόμα στοιχείο μου έκανε εντύπωση.

Πως όλες οι σχετικές σούμες, ή αναφορές αν προτιμάτε, διαπερνιούνται από ένα ολοφάνερο φόβο για το μέλλον και μια προσπάθεια καλλιέργειας ελπίδας, στηριγμένη όμως όχι σε αντικειμενικά γεγονότα, αλλά σε μπόλικα... θα... θα... θα... όταν.... όταν... εφόσον και τα λοιπά.

Ορισμένες φορές μοιάζει σαν να έγινε μια σούμα όχι της προετοιμασίας, αλλά των ερωτηματικών που υπάρχουν στον κόσμο του Παναθηναϊκού και γίνεται απόπειρα να δοθούν... απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτηματικά.

Είδα για παράδειγμα "γιατί δεν θα γίνουμε ΑΕΚ", ή "έτσι θα παντρέψει ο Αναστασίου την εμπειρία με τους νέους" και κάτι παρόμοια.

Έχω την αίσθηση λοιπόν, πως με βάση και όλα όσα είπαμε παραπάνω για την σούμα της προετοιμασίας, πως αυτός ο φόβος δεν έχει να κάνει με την ομάδα αυτή καθ' αυτή.

Δεν είναι δηλαδή φόβος αν η ομάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Για μένα άλλωστε που λίγο-πολύ έχω καθαρό τι πρέπει να περιμένω από την ομάδα φέτος και μέχρι που μπορεί να φτάσει, θα έλεγα πως απ' όσα είδα, διαπίστωσα πως τα παιδιά που έπαιξαν μέχρι τώρα, θα είναι απόλυτα συνεπή και ανταγωνιστικά σ' αυτά τα στάνταρ.

Δεν είναι λοιπόν για την ομάδα ο... φόβος και δεν προκύπτει απ' αυτό η ανάγκη για... ελπίδες που βασίζονται σε μπόλικα θα, ίσως και εφόσον.

Αλλά είναι ο φόβος ενός κυκλώματος που έμαθε να λειτουργεί επικοινωνιακά, συνειδητοποιεί κάθε μέρα που περνάει ότι όταν αρχίζει το... πραγματικό ποδόσφαιρο, η επικοινωνία πάει περίπατο και το πιάνει πανικός στην προοπτική να μην μπορέσει το ποδοσφαιρικό τμήμα να ανταποκριθεί άμεσα σαν κομμάτι του επικοινωνιακού συστήματος.

Γι' αυτό άλλωστε και όλα τα θα, αν, εφόσον και τα σχετικά, δεν έχουν να κάνουν με την δουλειά που θα πρέπει να γίνει Σ' ΑΥΤΗ την ομάδα, αλλά με την... υπόσχεση ότι με τις κινήσεις που θα γίνουν ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ η ομάδα.

Κι αυτό εκτός του αποτελεί ήδη δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή, πάνω απ' όλα είναι άρρωστη ποδοσφαιρικά και κυρίως... μικρής διάρκειας σαν... ΄τακτική και προοπτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

live scores


powered by Agones.gr - livescore