Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Εξαργύρωσε το break



Στον σημερινό αγώνα το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό ήταν να εξαργυρώσει την νίκη του στο ΣΕΦ και να γύρει την πλάστιγγα προς το μέρος της ομάδας του. Η δική του θέληση για επιτακτική νίκη ώστε να μην "γλιστρήσει″ από τα χέρια του η ευκαιρία, η επιθυμία του Ολυμπιακού να ξαναπάρει το πλεονέκτημα έδρας προμήνυαν έναν αγώνα για γερά νεύρα και στομάχια.

Με το άγχος να χτυπάει κόκκινο ήταν λογικό το παιχνίδι να αποκτήσει χαρακτήρα τελικού και να λειτουργήσει σε βάρος της πιθανότητας να έχουμε ένα θεαματικό παιχνίδι. Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού με το 8-0 και η άμεση αντίδραση των ερυθρολεύκων (8-5) "έδειξαν″ ένα πιο ανοιχτό παιχνίδι αλλά γρήγορα η κατάσταση άλλαξε.

Οι πράσινοι στο ξεκίνημα είχαν πολύ καλό τον Ukic που έκανε μόνος το 8-0 με 2/2 τρίποντα, 1/1 δίποντα και 0/1 βολές. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε να του ''δώσει'' το σουτ στο pick-and-roll, με τον αμυντικό του Κροάτη να παίζει κάτω από το σκριν. Το ενδιαφέρον είναι ότι και μετά από τους 13 πόντους του πράσινου guard, ο πάγκος των κόκκινων συνέχισε να παίζει ακριβώς την ίδια άμυνα και αυτό έχει την εξήγηση του. Θεώρησε ότι η ευστοχία του δεν θα συνεχιστεί, έχοντας  εξαντλήσει το αποθεματικό του σε πόντους.

Η αλήθεια είναι ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού συμπλήρωσε του 17 του πόντους στο 22΄ και από αυτή την άποψη λες ότι δεν καθόρισε το παιχνίδι στο προσπέρασμα της ομάδας του και στο τέλος. Όμως υπάρχει και η άποψη ότι όσο οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά με +5 και +8 κράτησε την ομάδα του στον αγώνα. Στους 33 πόντους των πρασίνων είχε 17 πόντους και έκανε με τρίποντο (4/6) το 33-34. Στο πρώτο δεκάλεπτο είχε 13 στους 16 πόντους.

Επειδή σε ένα παιχνίδι τα πάντα κρίνονται στο τέλος δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο διάστημα δεν έχει παίξει τον ρόλο του. Όλο το παιχνίδι διαμορφώνει καταστάσεις. Αν ο Ukic δεν κρατούσε την ομάδα του κοντά στο συγκεκριμένο διάστημα και η διαφορά μεγάλωνε ποιος εγγυάται ότι δεν θα είχε αγχωθεί ακόμα περισσότερο ο Παναθηναϊκός. 

Το δεύτερο σημείο αναφοράς για τους πράσινους είναι ότι κερδίζουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Ολυμπιακό με τον Διαμαντίδη σε χαμηλές πτήσεις. Το τρίποντο - μαχαιριά που σίγουρα θέλει ''άντερα'' και διαμόρφωσε το 58-50 φανερώνει απλά το μεγαλείο του παίκτη. Ακόμα το γεγονός ότι τελικά έφθασε τους 10 πόντους με 2/9 εντός παιδιάς αλλά και 8 αμυντικά ριμπάουντ δείχνει ότι και σε μέτριες εμφανίσεις παραμένει ηγέτης. Η απόδοση του όμως είναι πολύ κάτω από τα στάνταρ του και πρέπει να το αναφέρουμε παρά την ''αδυναμία'' μας στον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Αυτό για να αναγνωριστεί η προσπάθεια των υπολοίπων γιατί έχει την σημασία του.

Θεωρώ ότι τα 16 λεπτά που έπαιξε ο Maciulis στο πρώτο ημίχρονο ήταν υπερβολικά. Θα μου πείτε ότι είναι εύκολο να κάνεις τον μετά Χριστό προφήτη. Για μένα η κατάσταση φώναζε. Ο Λιθουανός είναι πολύ χρήσιμος παίκτης αλλά η παρουσία του στην σειρά δεν δικαιολογεί να παίζει τόσο σε βάρος του Μπράμος. Ο Μπράμος είναι καλύτερος spot up shooter και χρειαζόταν από την στιγμή που δεν κινδύνευε από το να τον ''ποστάρει'' ο Παπανικολάου που παραμένει αδύνατος δε αυτό το κομμάτι. Φάνηκε άλλωστε αυτό στην συνέχεια του αγώνα.

Οι Gist και Lasme (έδειχνε να έχει κάποιο πρόβλημα)  επιθετικά δεν ήταν στα επίπεδα του πρώτου παιχνιδιού, αλλά ήταν πάλι ''μπαμπούλες'' στην άμυνα και ο Gist έβαλε ένα σημαντικό τρίποντο για να κρατήσει τον Παναθηναϊκό με προβάδισμα στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Άφησα τελευταίο τον Curry γιατί είναι περίπτωση παίκτη. Κυρίως με την εκπληκτική προσαρμογή του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε μια ομάδα τόσο υψηλών απαιτήσεων όπως ο Παναθηναϊκός. Παίζοντας μάλιστα σε μια σειρά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για τον τίτλο του πρωταθλητή. Πέρα από το ότι είχε το υψηλότερο ranking με 15 (60-40 με διαφορά υπέρ των πρασίνων πάλι), πέτυχε πολύ σημαντικό καλάθι διαμορφώνοντας το 55-48 με follow αλά Lucas. Ο Αμερικανός guard είχε σε 21 λεπτά, 8 πόντους, με 3/5 δίποντα, με 2/2 βολές, 8 ριμπάουντ (5 αμυντικά και 3 επιθετικά), 3 ασίστ αλλά και 3 λάθη.

Θα είναι λάθος να μην αναγνωρίσουμε στον Πεδουλάκη το γεγονός ότι η άμυνα της ομάδας του είναι μια φονική μηχανή. Όταν μπορείς να περιορίζεις τον Ολυμπιακό (και πολλές κορυφαίες ομάδες) σε τόσο χαμηλή συγκομιδή πόντων  με τόσο χαμηλά ποσοστά δεν συμβαίνει τυχαία. Είναι αποτέλεσμα πάθους, ομαδικότητας αλλά και σωστής δουλειάς.

Τα ποσοστά του Ολυμπιακού 13/35 στα δίποντα 37%, 5/26 τρίποντα 19 % και μόνο 7 ασίστ μαρτυρούν ότι η άμυνα των πρασίνων πέτυχε δεν έτυχε.

Από την μεριά των κόκκινων νομίζω ότι στο πρώτο ημίχρονο είχαν την ευκαιρία να έχουν προηγηθεί με μεγαλύτερη διαφορά και να πιέσουν περισσότερο ψυχολογικά τον Παναθηναϊκό. Αφού το παιχνίδι ήταν στο καλάθι στο συγκεκριμένο διάστημα, μετά τα απανωτά τρίποντα και την ανατροπή η κατάσταση είχε γείρει σημαντικά υπέρ του Παναθηναϊκού.

Ο Σπανούλης ήταν και πάλι ο πρώτο σκόρερ της ομάδας του αλλά και πάλι σε σημεία του παιχνιδιού ήσσονος σημασίας και με άσχημα ποσοστά (2/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ασίστ, 3 λάθη και χαμηλό ranking με 3. Προσπάθησε ο πάντοτε μαχητικός και φιλότιμος Hines με 8 πόντους, ο Κατσίβελης ενώ οι υπόλοιποι ήταν άφαντοι με πολύ κακό τον Πρίντεζη που τα έσπασε με 1/8 δίποντα και 1/2 τρίποντα.   

Ακούστηκε πολύ κουβέντα για την διαιτησία και για κάποιες αποφάσεις της. Στις αναλύσεις μου γενικά δεν ασχολούμαι πέρα από το να γράψω καμιά φορά ποια ομάδα πήρε τα ''σπόρια''. Δεν κρύβομαι όμως κιόλας και αν θέλετε να κάνουμε κουβέντα να κάνουμε. Απλά να τονίσω κάτι γιατί καταντά κουραστικό. Αν θέλεις να κρίνεις διαιτητικές αποφάσεις το κάνεις για όλες τις αποφάσεις που είναι αμφισβητήσιμες, και λες την άποψη σου καθαρά και ξάστερα. Σωστό, λάθος και δεν έχω άποψη. Αυτά τα τρία ισχύουν με το τρίτο να είναι πολύ πιο σπάνιο και όχι πάντοτε στις φάσεις της μιας ομάδας.

Οπότε πάμε να πούμε δύο λόγια. Το καλάθι του Hines μετρούσε (οριακά) και το φάουλ του Σπανούλη στον Maciulis ήταν ανύπαρκτο από το πλάνο που είδα εγώ. Προηγουμένως όμως είχε βγάλει την μπάλα έξω ο Hines σε ριμπάουντ του Lasme και η μπάλα δόθηκε στον Ολυμπιακό. Μπορώ να το πάω έτσι μέχρι το πρωί. Αλλά δεν πρόκειται να πω στην μια φάση το η μπάλα ήταν για τον Παναθηναϊκό κατηγορηματικά στην μία φάση και στην φάση του Hines…νομίζω ότι ο παίκτης του Ολυμπιακού….με την αργοπορία του…έδωσε στον διαιτητή το δικαίωμα ….να του ακυρώσει το καλάθι. Ο νοών...νοείτω…

Δεν γίνεται στο καραμπινάτο επιθετικό του Σπανούλη να λες ότι ο Λαρισαίος guard έβαλε έτσι το σώμα του που έδωσε στον διαιτητή το δικαίωμα να του δώσει φάουλ. Λες ξεκάθαρο επιθετικό χωρίς καμία σάλτσα, η δεν ήταν ή δεν ξέρω.

Πλάκα – πλάκα μίλησα για διαιτησία παρότι προτιμώ να μην το κάνω. Προτιμώ να μην ανάβω τα αίματα γιατί δεν θέλει και πολύ μια σειρά που κυλά ήσυχα τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα να γίνει …εμπόλεμη ζώνη.


Κλείνοντας να πω ότι σίγουρα τίποτε δεν έχει τελειώσει γιατί απλούστατα αυτό είναι η αλήθεια. Ακούγεται κλισέ και όλοι τα αντιπαθούμε αλλά το μπάσκετ μόνο προβλέψιμο δεν είναι. Όλα γίνονται. Αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας το προβάδισμα είναι πλέον ξεκάθαρα υπέρ των πρασίνων. Αυτοί έχουν τρία συνεχόμενα match ball όπως το είχαμε γράψει και θα αδικήσουν τον εαυτό τους εάν χάσουν την ευκαιρία να πάρουν ένα ακόμα πρωτάθλημα.  

5 σχόλια:

  1. Γεια σου Κώστα, μ΄αρέσει που βλέπω και μια κάποια ανάλυση για μπάσκετ από σένα.
    Για τις ομορφιές του προέδρου μας ποια είναι η άποψή σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχην μακάρι αυτή η υπέροχη ανάλυση για το μπάσκετ αλλά και όλες οι αντίστοιχες να ήταν δικές μου, αλλά τόσο μπάσκετ ειλικρινά δεν ξέρω. Είναι του φίλου του Τάκη Πανούλια, ο οποίος πραγματικά μας τιμάει με την συμμετοχή του στο μπλογκ.
    Όσο για τις αντιδράσεις του προέδρου μας, ειλικρινά αν μιλάς για τον πανηγυρσιμό και την σχετική φωτο, ας μην είμαστε πια και τόσο... λεπτολόγοι. Φυσιολογικό ξέσπασμα σε μια στιγμή έντασης είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικά και ΔΕΝ μιλάω για τον πανυγηρισμό στην τάπα του Γκιστ, αναφέρομαι σε όσα γράφτηκαν στο φίλο αγώνα για τη επίθεση του με 3 "οπαδούς" στον Φούφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα τώρα κατάλαβα. Λοιπόν τι θέλεις να σου πω γι' αυτό; Να σου σχολιάσω το προφανές και να σου πω αν το θεωρώ σωστό ή λάθος; Ή θέλεις η κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό και η εξυγίανση να ξεκινήσει από αυτό εδώ το... μπλογκ; Ειλκρινά στο λέω τώρα και αν καταλαβαίνεις έχει καλώς, αν όχι τότε τι να πω. Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλώς περίμενα μια έστω απλή αναφορά στο θέμα. Ούτε έχω απαίτηση από σένα να ξεκινήσεις κάποια κάθαρση ούτε τίποτα τέτοιου είδους, απλώς με είχες συνηθίσει να αναφέρεσαι και κυρίως να καφτιριάζεις τέτοιες συμπεριφορές απ' όπου κι αν προέρχονται. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να σε θίξω και συγγνώμη αν φάνηκε κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

live scores


powered by Agones.gr - livescore