Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Όταν την είδηση την "ράβουμε" κατά το δοκούν



Προσέξτε ένα κλασσικό παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας, ανάλογα με τον τίτλο και με το πως παρουσιάζει κάποιος μια είδηση. Και μιλάμε ακόμα και για την περίπτωση που η είδηση είναι πραγματική και όχι μαϊμού.

Διαβάζω λοιπόν πρωί πρωί σε διάφορα σαιτ.

Χαμόγελα για Φιγκουερόα.

Κι από κάτω η εξήγηση για τα... χαμόγελα.

Είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι τον περίμεναν και μπορεί να είναι έτοιμος και σε λιγότερο από ένα μήνα.

Δηλαδή για να καταλάβω. Χαμόγελα για ποιον ακριβώς λόγο; ΄Τι περίμεναν να δουν δηλαδή από ένα παίκτη τον οποίο πήραν εσπευσμένα την τελευταία μέρα των μεταγραφών για να βοηθήσει επειγόντως την ομάδα που ξέμεινε από επιθετικό και με... εξάμηνο συμβόλαιο μάλιστα;

Να μην είναι σε θέση να παίξει; Και τότε γιατί τον πήραν;
Το φυσιολογικό λοιπόν σε μια τέτοια είδηση, είναι... χαμόγελα γιατί... μπορεί... να είναι έτοιμος και σε λιγότερο από ένα... μήνα, ή ανησυχία και ερωτηματικά γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα;

Εδώ πια μέσω μιας λέξης και μιας επισήμανσης "καλύτερα απ' ότι τον περίμεναν", μια πραγματική είδηση, παρουσιάζεται με εντελώς παράλογο και διαφορετικό περιεχόμενο απ' αυτό που προκαλεί η ανάγνωσή της.

Σε... ελεύθερη μετάφραση, η συγκεκριμένη είδηση σημαίνει πως εν γνώσει μας πήραμε ένα παίκτη μέχρι το τέλος της σεζόν περιμένοντας ότι θα... προλάβει να βοηθήσει σε τέσσερα άντε πέντε το πολύ παιχνίδια. Και... χαμογελάμε επειδή... ίσως... προλάβει να παίξει σε... έξι ή σε εφτά.

Με λίγα λόγια, το πραγματικό κομμάτι της είδησης, ότι δηλαδή ο παίκτης που πήραμε ήταν εν γνώσει μας ανίκανος να βοηθήσει άμεσα, το προσπερνάμε σαν κάτι φυσιολογικό και σαν να μην συμβαίνει τίποτε και την ουσία της είδησης, το ότι δηλαδή προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά το πως θα πορευθεί η ομάδα χωρίς ουσιαστικά άλλο επιθετικό πλην του Τοτσέ., το παρουσιάζουμε σαν... χαμόγελα... επειδή αυτό το διάστημα θα είναι τελικά... ίσως... λίγο μικρότερο απ' ότι αρχικά περιμέναμε.

Τώρα το πως ακριβώς ονομάζεται αυτού του είδους η ενημέρωση και η λογική της, το αφήνω στην βούληση και στην σκέψη του καθενός σας.

2 σχόλια:

  1. Κώστα πες την αλήθεια. Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο και μεγάλο, όπως ακούγεται στην πιάτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που ακριβώς ακούγεται; Σε ποιά πιάτσα για την ακρίβεια; Επί της ουσίας θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

live scores


powered by Agones.gr - livescore