Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Περί Μίτσελ και... οκτώ μεταγραφών στον ΟΣΦΠ





Εκείνο που πραγματικά κάνει εντύπωση, είναι η ευκολία με την οποία περνάνε μια σειρά πράγματα σαν φυσιολογικά στο ευρύ κοινό, ενώ επί της ουσίας μόνο τέτοια δεν είναι. Και δεν μιλάω εδώ για τον Παναθηναϊκό, αν και είναι το κατ΄εξοχήν παράδειγμα σχετικά. Μιλάω γενικότερα.

Να ξεφύγουμε λοιπόν λίγο και να μιλήσουμε όσο γίνεται πιο ποδοσφαιρικά και γενικά. Αφορμή για την συγκεκριμένη κουβέντα είναι ο Μίτσελ και ο ΟΣΦΠ.

Και ειδικά τα πρωτοσέλιδα της προηγούμενης μέρας, σύμφωνα με τα οποία ο γίγαντας δήλωσε ότι θέλει πέντε έως οκτώ μεταγραφές.

Το ωραίο στην ιστορία είναι, πως το γεγονός έτυχε... πανηγυρικής υποδοχής από το σύνολο του Τύπου, μηδέ εξαιρουμένου και αυτού του φίλο-Ολυμπιακού.
Πέντε έως οκτώ μεταγραφές και βάλτα να πάνε δηλαδή.

Το πανηγύρισαν κιόλας. Που ήρθε ένας προπονητής και δήλωσε στον μήνα σχεδόν πάνω, ότι για να κάνω την δουλειά για την οποία με πληρώνετε, θέλω να μου πάρετε οκτώ καινούργιους ποδοσφαιριστές. Με το συγνώμη δηλαδή από τον κύριο Μίτσελ  αλλά έτσι κάνω και εγώ τον προπονητή και λογικά θα κοστίζω και λιγότερο.

Καθώς εδώ, το βασικό ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι ένα.

Αν θέλει ο Μίτσελ οκτώ μεταγραφές για να παρουσιάσει ένα έργο στον Ολυμπιακό, ο ίδιος τι ακριβώς θα κάνει, ποια θα είναι η προσφορά και η παρέμβασή του στην ομάδα;

Καθώς αν δεν κάνω λάθος, το επάγγελμα προπονητής, δεν σημαίνει ότι είναι ένας τύπος που αν κάτι δεν πάει καλά ή δεν του κάθεται καλά, βγάζει δημόσια ένα ραπόρτο και ζητάει να του αλλάξουν τα δεδομένα και να του τα προσαρμόσουν όπως τον βολεύουν.

Προπονητής σημαίνει, πως έχει κάποιες δυνατότητες και την αξία, να αλλάξει το πρόσωπο μιας ομάδας προς το καλύτερο, εκεί που -συνήθως- ο προηγούμενος δεν μπόρεσε να το κάνει.

Γιατί αν είναι έτσι και ο... προηγούμενος μπορεί να πει... αν είχα και εγώ οκτώ άλλους παίκτες θα κατάφερνα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του σωματείου.

Μην τρελαθούμε κιόλας, γιατί εδώ όντως μας έχει πάρει χαμπάρι όλη η Ευρώπη και μας δουλεύει κανονικά και με τον νόμο όποιος γουστάρει, λες και είμαστε ιθαγενείς με χάντρες και καθρεφτάκια.

Το σημαντικότερο όμως εδώ, είναι ότι ενώ μια τέτοια προσέγγιση, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον με σκεπτικισμό από όσους εκπροσωπούν, ζουν και ενδιαφέρονται και για το λεγόμενο εγχώριο σύστημα ποδοσφαίρου, αντιθέτως αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό και διθυράμβους αυτή η ιστορία.

Με κλασσικό μότο πάντα, το πιο αντιποδοσφαιρικό απόφθεγμα που έχει υπάρξει ποτέ και το οποίο ευδοκιμεί μόνο στην Ελλάδα, δηλαδή το "ο προπονητής έχει τα κλειδιά του μαγαζιού και πρέπει να γίνουν όσα ζητάει".

Αυτό με το συγνώμη, αλλά πουθενά δεν υπάρχει σαν μοντέλο στην Ευρώπη. Ο προπονητής πηγαίνει σε μια ομάδα, για να προσφέρει τις γνώσεις και την ικανότητά του, στο να αξιοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο τα δεδομένα που είναι σε θέση να του προσφέρει η ομάδα και έχει τις δυνατότητές της η διοίκηση.
Απόλυτο αφεντικό ο προπονητής σε μια ομάδα, δεν υπάρχει σε κανένα Ευρωπαϊκό σύλλογο.

Μόνο στην Ελλάδα, που συνήθως ο προπονητής γίνεται αναπόσπαστο γρανάζι μιας καλοστημένης μηχανής με άκρες και στήριξη στα ΜΜΕ και που αποκλειστικό στόχο έχει την... αναπαραγωγή οποιασδήποτε κίνησης και ειδικά μεταγραφικής, μπορεί να αποφέρει κέρδη σε όλα τα κομμάτια αυτής της μηχανής.
Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ στον ΟΣΦΠ με την δήλωση του Μίτσελ ότι θέλει πέντε με οκτώ μεταγραφές για να φτιάξει την ομάδα που θέλει.

Δικό τους θέμα είναι και κυρίως του Μαρινάκη, καθώς αυτός άλλωστε θα κληθεί και να... χρηματοδοτήσει τις μεταγραφές που έχει στο όνειρό του ο κύριος Μίτσελ.

Μόνο που εδώ, υπάρχει και ένα εύλογο ερώτημα. Αλήθεια ο Μίτσελ, σε ένα μόλις μήνα που είναι στον Ολυμπιακό... δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε άλλο και να διαπιστώσει τίποτε άλλο, εκτός από το ότι... δεν του κάνουν δέκα παίκτες και θέλει... οκτώ μεταγραφές;
Πόσο σοβαρό ποδοσφαιρικά μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Καθόλου φυσικά. Και φυσικά επίσης, θυμηθείτε τώρα που σας το λέω. Καμία τύχη δεν έχει ο Μίτσελ να πετύχει στον Ολυμπιακό, Θα μείνει φυσικά στον αφρό, θα στηριχθεί και ίσως και να... αποθεωθεί από κόσμο και ΜΜΕ, θα κάνει και τις μεταγραφές που θέλει και κάποια στιγμή του χρόνου -και μάλιστα όχι τέτοια εποχή αλλά στις... αρχές της σεζόν- ο Ολυμπιακός θα ψάχνει δύο πράγματα.

Πρώτον προπονητή και δεύτερον πως θα ξεφορτωθεί τους περισσότερους από τους οκτώ που θα έχει φέρει ο Μίτσελ.

Κι αυτό δεν βγαίνει από κάποιες... μαντικές ικανότητες. Από την ποδοσφαιρική λογική και την πρώτη προσέγγιση στα δεδομένα της νέας του ομάδας που έκανε ο Μίτσελ προκύπτει.

1 σχόλιο:

  1. Αν αθλητικός δημοσιογράφος θα έπρεπε να λογίζεται αυτός που προσπαθεί να μεταδώσει λίγη ποδοσφαιρική παιδεία και όχι να ικανοποιεί τους ευσεβείς πόθους και τον παρορμητισμό κάποιων ευκολόπιστων, πόσοι θα ήταν οι συνάδελφοί σου;
    Respect που συνεχίζεις να σπέρνεις "καινά δαιμόνια" μπας και "ισιώσει" το κεφάλι μερικών παρά το ότι με αυτό τον τρόπο έχεις "φάει" το δικό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

live scores


powered by Agones.gr - livescore